Reflectie nieuwe en sociale media

 

Tijdens deze bijeenkomst had ik voor mezelf als leerdoel welke social media ik het beste op welk moment, voor welke doelgroep in kon zetten.

Ik heb bij mijn eigen werkgever onderzocht hoe op dit moment de diverse sociale media worden ingezet en wat het beleid hierover is. Op dit moment wordt alleen Facebook gebruikt en sporadisch wordt een Twitterbericht geplaatst. Er is afgesproken diverse Facebookberichten door te zetten naar Twitter. Het doel voor de Bibliotheek bij het gebruik van deze social media is niet duidelijk. De Bibliotheek is ooit begonnen met Facebook, omdat dat er nu eenmaal was, Twitter is daaraan toegevoegd nadat enkele mensen hier een workshop over hebben gehad.

We hebben met twee collega’s opnieuw de noodzaak en het doel van de sociale media bekeken. De doelgroep die we willen bereiken is voornamelijk te vinden op facebook, maar we hebben nog te weinig volgers. Het doel van ons sociale mediagebruik is voornamelijk het informeren van mensen uit het dorp en het verbinden van mensen aan onze Bibliotheek. Ons streven gaat worden om meer volgers te krijgen op Facebook door het plaatsen van gevarieerde content, waarbij we vragen om reacties, foto’s plaatsen van bezoekers (wel met toestemming uiteraard!) en berichten met meer humor of uitdaging te plaatsen.

Twitter wordt voornamelijk ingezet om de politiek te laten zien waar de Bibliotheek allemaal mee bezig is. Dit doel blijven we hanteren om de “geldschieters” te laten zien wat er bij de Bibliotheek gebeurt en hoe veelzijdig we zijn.

Het is bekend bij de Bibliotheek dat er diverse doelgroepen nu niet bereikt worden via de sociale mediakanalen, maar we hebben afgesproken dat we ons richten op de sociale mediakanalen die er nu zijn, zodat we deze goed kunnen beheren en in kunnen zetten.

Ik denk dat het nuttig is voor de Bibliotheek om vanwege het afnemend gebruik van Facebook alvast bekend te raken met een ander medium. Ik denk op dit moment dat voornamelijk Instagram of YouTube hiervoor nuttig is, omdat dit groeiende is en hier een brede doelgroep zit. YouTube is een kanaal dat door jongeren veel bekeken wordt en dat ook naar mijn idee goed kan worden ingezet. Op dit moment worden er bij een van de activiteiten door kinderen boekenvlogs gemaakt die dan na toestemming van hun ouders via ons Facebook kanaal worden verspreid. Maar naar mijn idee is dit op een leuke manier uit te breiden.  Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een ambassadeur van de Bibliotheek die een vlog plaatst of uitleg via YouTube over diverse zaken bij de Bibliotheek.

Tijdens de bijeenkomst hebben we kennisgemaakt met diverse media die in te zetten zijn bij het delen van informatie. ik heb diverse zaken uitgetest en ik was erg enthousiast over de Padlet. Voor mijn BoekenScouts project, waarbij we met meerdere kinderen nieuwe boeken lezen en deze bespreken heb ik de Padlet al ingezet. het is nog even zoeken wat we precies kunnen doen, maar op dit moment gebruiken we hem als memoblok. Elke deelnemer zet een foto van zijn of haar gelezen boek op de padlet en zegt in enkele woorden wat hij of zij ervan vond. Op deze manier heb ik een mooi overzicht van de gelezen boeken. We kunnen de padlet op termijn delen met de BoekenScouts in andere dorpen, zodat zij ook van elkaar kunnen zien wat er gelezen is.

Helaas kwam ik erachter toen ik deze wilde inzetten voor mijn werk, dat je met een account slechts drie gratis Padlets kunt maken. Ik zal dit in eerste instantie oplossen door met verschillende accounts te werken, ,maar wanneer we de Padlet als structureel instrument gaan zetten, zullen we de betaalde versie overwegen.