Omschrijving eindproduct

De Bibliotheek Uden heeft te maken met een verbouwing, waarbij een ruimte ingericht zal worden als ontdeklab. In dit ontdeklab zullen workshops worden gegeven en zal apparatuur komen te staan zoals robots, 3D printers en computers waarmee de doelgroep kan ontdekken.

In eerste instantie zijn deze natuurlijk om te gebruiken, maar het betreft kwetsbare apparatuur met een hoge aanschafprijs. Wanneer de apparatuur niet gebruikt wordt, zal deze afgesloten opgeslagen worden.

In de Bibliotheek in Utrecht staan de robots en materialen opgeslagen in een glazen kas. Op deze manier zijn de materialen wel zichtbaar, maar kunnen ze niet worden meegenomen. Groot voordeel hiervan is natuurlijk dat de materialen veilig opgeborgen zijn. Nadeel van deze wijze van opbergen is dat mensen de materialen wel zien staan, maar dat ze er geen gebruik van kunnen maken en dat ook niet zichtbaar is wat de apparatuur zou kunnen. Er wordt op deze manier afstand geschept tussen de bezoekers en de apparatuur. Dit is natuurlijk iets wat we niet willen.

 

Elk jaar ontvangen de scholen een overzicht in de brievenbus met de diensten en producten die de Bibliotheek aanbiedt voor het onderwijs. In dit aanbod staat kort beschreven welke (mediawijsheids) producten de Bibliotheek heeft. Scholen kunnen deze workshops dan boeken.

Binnen het onderwijs is nog veel onduidelijkheid over de producten en diensten die de Bibliotheek aanbiedt op het gebied van mediawijsheid en welke expertise de Bibliotheek in huis heeft.  

Maandelijks krijgen docenten van de scholen binnen het werkgebied een digitale nieuwsbrief vanuit het onderwijs. Hierin worden zij op de hoogte gehouden van nieuwe producten, diensten en activiteiten in de Bibliotheek.

 

Vloggers en Youtubers zijn niet meer uit het leven te denken van de gemiddelde tiener. Alles leren ze van deze idolen; make-up aanbrengen, slijm maken, gamen, pranks. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een kanaal over. Ook volwassenen raadplegen youtube meer en meer om tips te krijgen of uitleg te krijgen hoe zij iets moeten doen.

Er zijn nog weinig bedrijven die vloggen of YouTube inzetten. Ook binnen de NOBB is er nog weinig aanbod op het gebied van vlogs en YouTube.

 

Om deze redenen hebben wij het plan opgepakt om samen filmpjes te maken met uitleg over onze diensten en projecten.

In de filmpjes willen we per keer een product of activiteit laten zien waar we korte uitleg over geven. Elk filmpje eindigen we met de zin waar zij meer informatie kunnen krijgen over het product of de dienst. We zien het maken van de filmpjes als een mooie kans om contact te maken met onze doelgroep. Wij laten zien dat de Bibliotheek een prachtige rol inneemt als het om mediawijsheid gaat.

De mensen die de Bibliotheek bezoeken zien de apparatuur van het lab staan en zien op deze manier welke materialen er aanwezig zijn, een van de mogelijkheden van de apparatuur en we willen de geïnteresseerden laten zien waar zij terecht kunnen voor meer informatie.  Op deze manier worden ze geprikkeld om ook met de apparatuur te komen werken of deel te nemen aan onze workshops. .
De leerkrachten uit het onderwijs zien de filmpjes in hun nieuwsbrief verschijnen en kunnen zich een beter beeld vormen van de apparatuur. Bovendien weten zij ons op deze manier beter te vinden.


De Bibliotheek wordt gezien als een betrouwbaar instituut, dus dit moeten de filmpjes ook enigszins uitstralen. Wel vinden we het erg belangrijk dat de filmpjes humor bevatten en de boodschap duidelijk overbrengen.

 

We willen filmpjes gaan maken waarin we uitleg geven over de apparatuur die opgesteld staat in het ontdeklab. de uitleg die we willen geven moet duidelijk zijn, maar niet te saai

Wij zijn er van overtuigd dat humor beter blijft hangen en meer indruk maakt dan het geven van droge informatie. Daarom hebben wij besloten om filmpjes te maken met twee typetjes.

 

De filmpjes gaan over twee typetjes; Fiep en Miep. Zij zijn twee vrouwen die in de Bibliotheek werken. Een van de typetjes is dommig, de andere een soort nerd. We hebben gekozen voor deze twee typetjes omdat zij enigszins stereotype zijn en we op deze manier uitleg kunnen geven (Door de slimme) en bepaald gedrag kunnen uitvergroten (door de domme).

 

Onze doelgroep is ouders van jonge kinderen en leerkrachten (die met basisschoolkinderen werken)  we gaan er vanuit dat zij enkele van de apparaten wel al ooit gezien hebben, er misschien al ooit mee gewerkt hebben, maar dat zij nog niet weten wat er allemaal kan. We willen aan de doelgroep laten zien dat wij creatieve workshops en activiteiten bedenken die we met de kinderen kunnen doen.

We willen in eerste instantie van alleen mediawijsheidsproducten een filmpje maken en in de gaten houden hoe deze wordt bekeken. We willen deze via diverse kanalen verspreiden.

Per doelgroep willen we bekijken waar deze doelgroep online het beste te bereiken is.

Om de bezoekers van de Bibliotheek te laten zien wat er kan en wat we doen met de materialen die opgesteld staan spelen we de filmpjes af op een scherm bij het lab.  

Leerkrachten zijn grotendeels geabonneerd op onze nieuwsbrief die we maandelijks maken voor het onderwijs. We  verspreiden de filmpjes via deze nieuwsbrief.

Verder is onze doelgroep te vinden op facebook, dus we zullen de filmpjes op facebook zetten om onze producten onder de aandacht te brengen.

 

Per vlog willen we slechts één onderwerp aan bod laten komen, zodat er niet te veel informatie ineens komt. We moeten opletten dat de vlogs niet alleen maar humoristisch zijn, omdat ons doel in eerste instantie is om de doelgroep te laten zien wat er kan met de apparatuur. en om te laten zien wat wij als Bibliotheek doen en kunnen betekenen voor de doelgroep.

 

We willen elke keer hetzelfde format gebruiken zodat de vlogs wat meer structuur krijgen en de doelgroep enigszins weet wat zij kunnen verwachten. Hierin hebben we eerst een stukje waarin we onszelf laten zien, dan komen de typetjes die een kort stukje laten zien. Hierna gebeurt er iets met het apparaatje. We sluiten af met het apparaat aan het werk. het laatste shot laat zien waar kijkers terecht kunnen voor meer informatie. Volgens het boekje “vloggen voor beginners” is de vuistregel 3, 12, infinity van belang. Dit wil zeggen dat binnen 3 seconden duidelijk moet zijn waar het filmpje over gaat, dan heb je twaalf seconden om te vertellen waarom mensen jouw vlog of filmpje moeten gaan kijken en als dit gelukt is, als je nog steeds de aandacht van de kijker hebt, dan kun je de tijd nemen om je verhaal te vertellen.

Volgens de kleine vloggen voor dummies is het slim de vlogs of filmpjes niet langer te laten duren dan 2 minuten, zodat ze nog boeiend blijven om naar te kijken.

We kiezen er in eerste instantie voor om eenmaal per maand een filmpje op te nemen, om het voor ons haalbaar te houden. Wanneer we merken dat filmpjes aanslaan, of we meer onderwerpen hebben om te vloggen, dan kunnen we vaker filmpjes opnemen. Hiervoor komen we eens per maand bij elkaar. We bespreken de inhoud van de filmpjes met een brainstorm. We bekijken welke nieuwe onderwerpen er zijn en maken een grove opzet voor de filmpjes. Hierna nemen we een of enkele filmpjes op en monteren ze.

 

We nemen de filmpjes met zijn tweeën op met de IPad met een standaard zodat we niet meer mensen nodig hebben.

We editen de filmpjes naderhand in IMovie. Dit is een prettig programma om in te werken en we kunnen op deze manier eenvoudig de filmpjes voorzien van een muziekje en een leuke intro.












Noot:

Als gevolg hiervan zijn we erg enthousiast geworden over het vloggen. Enkele kinderen die mee doen aan een van een van onze activiteiten maken regelmatig een vlog. We gaan nu een workshop/ meet the vlogger koppelen aan deze activiteit, waar we zelf uiteraard ook de nodige informatie en tips uit kunnen halen!