Workshop

Schildpaddenworkshop met Bee-Bot

We hebben een workshop bedacht waarbij kinderen op de jeugdafdeling van de bibliotheek op een leuke manier kennismaken met de Bee-bot. We willen de kinderen laten kennismaken met programmeren. 

Wij zullen in eerste instantie de kinderen ontvangen en hierbij de rol van gastvrouw zijn. Hierna zullen we de uitleg geven, waarbij we de rol van presentator hebben. Vervolgens zullen we de kinderen tijdens de les begeleiden en hen zelf aan het werk zetten. We gaan er vanuit dat de kinderen het meeste leren van zelf ervaren, zelf doen. 

Tijdens de gehele workshop letten we op de kinderen en gaan we in op wat we zien. We proberen op deze manier een veilig klimaat te scheppen voor de kinderen. 

Wanneer de workshop voorbij is, roepen we alle kinderen nog even bij elkaar zodat we gezamenlijk afsluiten en we nog even zien hoe ieder kind de workshop heeft ervaren.

 

Op de jeugdafdeling van de bibliotheek liggen 10 schildpadjes verstopt. Elk schildpadje heeft een nummer, een pijl en een geheim teken.

We starten de workshop met uitleg over de BeeBot. We vertellen kort iets over programmeren. We geven het voorbeeld van het programmeren van een computer en vertellen erbij dat een robot ook geprogrammeerd wordt. Als voorbeeld laten we de kinderen ons “programmeren” bij het poetsen van onze tanden. Hierbij leren ze dat programmeren het denken in stapjes is. Hierna maken we de overstap naar het programmeren van de BeeBot. We vertellen dat ook deze robot in stapjes geprogrammeerd moet worden.

Hierna leggen we uit wat de kinderen mogen gaan doen en gaan de kinderen in tweetallen aan de slag.

Kinderen van groep 3/4 gaan samen met een begeleider op zoek in de bibliotheek naar schildpadjes (voorbeeld, Bijlage 1) de kinderen krijgen een antwoordformulier (Bijlage 2) waar zijn hun naam en de antwoorden op schrijven.

De kinderen hebben een antwoordformulier waar de nummers van de schildpadden op staan. Wanneer de kinderen een schildpad gevonden hebben schrijven zij de pijl en het geheime teken achter het juiste schildpadnummer.

Wanneer de kinderen alle schildpadden hebben gevonden, gaan zij naar de BeeBot. Ze programmeren de BeeBot met de pijlen die zij hebben gevonden bij de schildpadden. Zo staat een pijl naar voren voor een keer op het knopje “vooruit” op de BeeBot.

Wanneer de kinderen de juiste codes hebben ingegeven, eindigt de  BeeBot op de juiste “sleutel” in het midden van de BeeBot mat (Bijlage 3). Met deze sleutel kunnen zij de geheime tekens ontsleutelen en vinden zij het geheime woord. (Bijlage 4)

Dit geheime woord is de titel van een boek. Dit boek lenen de kinderen en wordt voorgelezen in de klas bij de kinderen.