Reflectie innovatie

 

In bijna alle gemeenten binnen de NOBB zijn initiatieven ontstaan tot het vormen van een ontdeklab. Deze ontdeklabs worden opgezet in samenwerking met het onderwijs, bedrijfsleven en partners uit het culturele veld. Niet helemaal duidelijk is de rol van de Bibliotheek binnen deze labs.

In de Bibliotheek waar ik zelf werkzaam ben zijn we op dit moment bezig met het schrijven van een projectplan voor een ontdeklab. We doen dit samen met het onderwijs en de culturele marktplaats van het dorp.  We onderzoeken de rol van de Bibliotheek hierin. Ik ben zelf van mening dat de Bibliotheek hierin een prominente rol moet innemen. Het onderwijs is daarin een belangrijke partner, maar ook een belangrijke doelgroep.

uit ons projectvoorstel:

“Voor de Bibliotheek is het ontdeklab een middel om digitale geletterdheid en de expertise in mediawijsheid te verankeren in het onderwijs en het aanbod en de mogelijkheden beter zichtbaar te maken binnen het onderwijs.

Bij een bezoek aan het ontdeklab (of het gebruik van de materialen in de klas) wordt de leerkracht geïnspireerd om er in de lessen een vervolg aan te geven.”

De bijeenkomst innovatie was voor mij echt een eyeopener. Het gedeelte over gamen vond ik in eerste instantie lastiger te plaatsen in de Bibliotheek. Het begrip games in de Bibliotheek sprak me in niet erg aan. Ik was ervan overtuigd dat games niet in de Bibliotheek pasten en voornamelijk ter vermaak was. Wat me tijdens deze bijeenkomst het meeste is bijgebleven is dat je games kunt koppelen aan een educatief element en dat het daardoor dus een heel ander doel krijgt. Gamen kan zeker gekoppeld worden aan de doelen van de Bibliotheek en in de bijeenkomst kwamen enkele mooie voorbeelden voorbij over het inzetten van games in de Bibliotheek. Voor mijzelf vind ik het belangrijk dat de binding met de doelen van de Bibliotheek blijft, omdat ik anders het idee heb dat ik meer bezig met met activiteitenbegeleiding dan met Bibliotheekwerk. Geweldig om dit toe te passen bij het maken van groepsbezoeken van de Bibliotheek. Natuurlijk doen we dit al een beetje, maar nog erg weinig digitaal.

De bijeenkomst over VR en AR was erg inspirerend. Het is voor mij nog een beetje vaag wat ik in deBibliotheek kan doen met VR, al past dat uitstekend in het stukje van het ontdeklab.

Het stukje augmented reality sprak me heel erg aan voor de Bibliotheek. Het lijkt me erg leuk om dit in te zetten bij bezoeken van klassen aan de Bibliotheek. Hoe ik dit precies moet gaan doen weet ik nog niet, maar ik zie hier zeker een meerwaarde van.

Tijdens de bijeenkomst hebben we het even gehad over de 360 graden camera en de inzet hiervan. De Bibliotheek in Uden gaat verbouwd en vernieuwd worden. Ik vind het erg leuk om hier een soort digitale rondleiding voor te maken. Het is belangrijk om een duidelijk doel te hebben en naar mijn idee kan het een mooi doel zijn om de klanten van de Bibliotheek een kijkje te laten nemen in hun Bibliotheek. Wellicht is het leuk om tijdens de verbouwing ook foto's met een 360 graden camera te maken en deze op Facebook te plaatsen zodat mensen thuis kunnen volgen wat er gaat veranderen in hun Bibliotheek. Mensen blijven naar mijn idee op deze manier meer betrokken bij hun Bibliotheek.

Ik heb enige tijd geleden een groepsbezoek voor groep 6 gemaakt waarbij de kinderen gewapend met een tablet of smartphone via een speurtocht QR codes moeten zoeken op de jeugdafdeling van de Bibliotheek. Tijdens deze speurtocht vinden ze QR codes die verwijzen naar een website of een vraag. Met de vragen sparen ze letters en met deze letters kunnen ze de titel van een boek vinden…

Op school wordt de les ingeleid met een korte uitleg over het zoeken in de Bibliotheek. daarna komen de kinderen in de Bibliotheek en krijgen ze kort een uitleg over de bedoeling van de workshop. De kinderen waren erg enthousiast over de vragen en gingen direct aan de slag. De vragen namen wat meer tijd in beslag dan ik dacht, dus het aantal vragen was wel wat veel voor de kinderen. Ik had dat opgelost door kinderen aan het einde gezamenlijk het woord te laten zoeken met de letters die ze gevonden hadden.

Ik heb gemerkt dat je op een eenvoudige manier technologie in kunt zetten voor doelgroepen. leuk om te zien dat de kinderen dan door het gebruik van tablets enthousiast worden over zaken die ze voorheen minder leuk vonden. Dit ga ik dus zeker vaker inzetten!